Cerrahi alan enfeksiyonlarının önlenmesinde antibakteriyel özellikli sütür malzemesi kullanımı etkili olabilir mi? literatüre bir bakış


ANDSOY I. I., ÖZYARAL O.

Ulusal Cerrahi Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.123-126, 2011 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 27 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2011
  • Doi Numarası: 10.5097/1300-0705.ucd.945-11.00
  • Dergi Adı: Ulusal Cerrahi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.123-126
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) mortalite, morbidite, hastanede yatış süresi ve hastane masraflarını artırması bakımından cerrahinin çok önemli ve ciddi bir sorunudur. Bu enfeksiyonların gelişmesine zemin hazırlayan ve cerrahi sürece ait olan risk faktörleri arasında bulunan sütür malzemeleri üzerinde durulması gereken bir konudur. Cerrahi işlem sırasında bozulan doku bütünlüğünün sağlanması ve meydana gelen kanamaların kontrolü amacı ile kullanılan sütür malzemeleri cerrahi ekibin en sık kullandığı malzemelerdendir. Bu malzemelerin enfeksiyona neden olduğu 1950'lerden bu yana yapılan çalışmalarda yer almıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, CAE'larını önlemeye yönelik antibakteriyel ajan olan triclosan ile kaplı sütür malzemeleri piyasaya çıkmıştır. Bu materyaller üzerinde yapılan çeşitli klinik ve in-vitro çalışmalarda, antibakteriyel özellikli bu sütür malzemelerinin özellikle MRSA ve Staphylococcus epidermidis'in çoğalmasını önleyerek enfeksiyon oluşumunu en aza indirgeyip indirgemediği, ya da enfeksiyon oluşumunu önleyici bir katkısının olup olmadığı yapılan çalışmalarda tartışılmış, ancak yapılan çalışmalar sınırlı sayıda kalmıştır. Hastaya ve cerrahi sürece ait çok değişkenli bir ortamın risk faktörlerini belirlemek zor olsa da, cerrahi girişimlerde bu malzemelerden kaynaklanacak enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması ve hasta için en uygun malzemelerin kullanılması cerrahi ekibin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, antibakteriyel özellikli sütür malzemelerinin CAE'larının önlenmesi üzerindeki etkileri güncel literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Surgical site infection (SSI) is an important and serious problem of surgery considering increase in rates of mortality and morbidity, hospitalization period and healthcare costs. The suture materials, which are among the surgical risk factors providing a basis for development of these infections is an issue, which inevitably requires consideration. Suture materials are used for restoring tissue integrity, which is adversely influenced from the surgical procedure, and for controlling bleeding that occurs during surgery and they are among the most commonly used materials by the surgical team. This issue has been discussed in studies published since '50s that these materials lead to infections. Due to the advances in the technology, suture materials coated with triclosan, an antibacterial agent, for preventing SSIs are introduced. Whether antibacterial suture materials minimize the occurrence of infection by preventing growth of MRSA and Staphylococcus epidermidis or do they have any contribution to prevention of infections is discussed in various clinical and in vitro studies conducted on these materials, but the number of such studies is limited. Although it is difficult to determine the risk factors of a multi-variable environment related with the patient and the surgical process, removal of the risk of infection originating from these materials during the surgical interventions and use of best suitable materials in the patient are among the most significant duties of the surgical team. The effects of antibacterial suture materials on prevention of SSI are discussed in this study, with regard to the recent literature.