4. Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi ve 1. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Nisan 2024, ss.96, (Özet Bildiri)
Giriş: Yaşlanma ve mikrobiyota değişimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Amaç: Yaşlanma genetik, epigenetik, stokastik, inflamasyon, makromoleküler hasar ve çevresel faktörler gibi birçok faktörün etkili olduğu insan yaşamının uzamasıyla beraber uzun bir süreyi etkileyen bir dönemdir. İnflamasyon ise İnterlökin-6 (IL-6), İnterlökin-1 (IL-1) ve Tümör Nekroz Faktörü-a (TNF-a) gibi pro-inflamatuar sitokinlerin plazma seviyelerinde artış ile karakterize bir süreçtir. Bağırsak mikrobiyotası insanlar yaşlandıkça inflamasyonunda da etkisiyle kademeli olarak değişir; bu da yaşlanmayla birlikte mikrobiyota çeşitliliğinin azalmasına neden olur. Mikrobiyota çeşitliliğinin bozulması, farklı bakteri gruplarının büyümesiyle beraber disbiyosiz oluşumuna sebep olur. Yaşlanma süreciyle beraber bağışıklığın sistemine destek olan Bifidobacteria ve Lactobacilli gibi bakterilerde azalma olurken fırsatçı türler (örn. Proteobakteriler) ve bağırsak iltihabının enfeksiyonu ve uyarılmasında rol oynayan fakültatif anaerob (streptokok, stafilokok, enterokok) bakterilerde artış görülmektedir. Farelerle yapılan çalışmada, yaşlanma ile birlikte fare bağırsaklarında Akkermansia’nın azaldığı görülmüştür. Benzer şekilde insanlarda da yaşlanma ile birlikte Akkermansia azaldığı bilinmektedir. Akkermansia’nın azalması bağırsaklarda iltihaplanma ve bağırsak geçirgenliği ile ilişkilendirilmektedir. Ancak Akkermansia kaybının, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve yaşlılarda kötü sonuçlarla ilişkilendirilen mikrobiyota çeşitliliğindeki azalmanın nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu henüz belirlenmemiştir.Yaşlanmada, inflamatuar yanıtları tetikleyebilen eksojen ve endojen stres faktörlerinde ilerleyici bir artış vardır; bu durum, yaşa bağlı birçok hastalığın patogenezini önemli ölçüde teşvik ettiği ve dolayısıyla yaşlanma sürecini hızlandırdığı düşünülen proinflamatuar aracılarda bir artışa yol açar. Yaşlı bireylerde probiyotiklerin ve/veya prebiyotiklerin uygulanması, çeşitli inflamatuar parametrelerde değişikliklere neden olmaktadır, proinflamatuar sitokinlerde ve CRP’de düşüş gözlemlenmektedir; bu durum yaşlı bireylerin bağırsak mikrobiyotasına müdahalenin bireyin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir. Bulgular - Sonuç: Yaşlanma süreci ile beraber mikrobiyotada da değişikliklerin olduğu bilinmekte olup yaşlanmanın mı mikrobiyota da değişimi başlattığı yoksa mikrobiyotadaki değişimlerin mi yaşlanma sürecini başlattığına ilişkin mekanizmalar net olarak bilinmemektedir. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Mikrobiyota, Sağlıklı yaşlanma
Aim: A literature review was conducted to examine the relationship between aging and microbiota change.
Results: Aging is a period that affects a long period of time with the extension of human life, in which many factors such as genetics, epigenetics, inflammation, macromolecular damage and environmental factors are effective. Inflammation is a process characterized by an increase in the plasma levels of pro-inflammatory cytokines such as Interleukin-6 (IL-6), Interleukin-1 (IL-1) and Tumor Necrosis Factor-a (TNF-a). The gut microbiota changes gradually as people age, with the effect of inflammation, this causes microbiota diversity to decrease with aging. Disruption of microbiota diversity causes dysbiosis with the growth of different bacterial groups. With the aging process, there is a decrease in bacteria such as Bifidobacteria and Lactobacilli, which support the immune system, while there is an increase in opportunistic species (e.g. proteobacteria) and facultative anaerobic bacteria (streptococcus, staphylococcus, enterococcus) that play a role in the infection and stimulation of intestinal inflammation. In a study conducted with mice, it was observed that Akkermansia decreased in mouse intestines with aging. Similarly, it is known that Akkermansia decreases with aging in humans. Decreased Akkermansia is associated with inflammation in the intestines and intestinal permeability. However, it has not yet been determined whether the loss of Akkermansia is a cause or a consequence of the decrease in microbiota diversity that occurs with aging and is associated with poor outcomes in the elderly. In aging, there is a progressive increase in exogenous and endogenous stress factors that can trigger inflammatory responses. This leads to an increase in pro-inflammatory mediators, which are thought to significantly promote the pathogenesis of many age-related diseases, thereby accelerating the aging process. Administration of probiotics and/or prebiotics in elderly individuals causes changes in various inflammatory parameters, a decrease in pro-inflammatory cytokines and CRP is observed. This shows that intervention in the gut microbiota of elderly individuals may have positive effects on the individual's immune system. Conclusion: It is known that there are changes in the microbiota with the aging process, and the mechanisms of whether aging initiates the change in the microbiota or changes in the microbiota initiate the aging process are not clearly known.