Görme Engelli Bireylerde Beslenme Durumunu Etkileyen Faktörler ve Malnütrisyon Riskinin İncelenmesi


Creative Commons License

Aygur F. Z., Pak S., Varol M. B.

10. Uluslararası Akademik Öğrenci Çalışmaları Kongresi, İstanbul, Türkiye, 17 - 18 Mayıs 2025, ss.96-103, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.96-103
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öz: Görme bozuklukları, “hastalık ya da travma nedeniyle meydana gelebilen ve gözlük kullanımı, ilaç veya cerrahi müdahaleler ile düzeltilemeyen, görme yetisinde önemli bir kısıtlılık durumu” olarak tanımlanmaktadır. Dünyada, tam görme bozukluğuna sahip 30 milyon, orta veya şiddetli görme bozukluğuna sahip 200 milyondan fazla insanın olduğu tahmin edilmektedir. 2022 yılında yapılan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre ülkemizde görme engeline sahip olanların toplam nüfusa oranı %5,1 olarak bulunmuştur. Toplumun önemli bir kesimini etkileyen görme bozuklukları, görme engelli bireylerin sosyal davranışları, fiziksel aktiviteleri ve beslenme durumlarında önemli değişikliklere yol açmaktadır. Görme engelli bireylerin sağlıklarının korunması ve iyileştirilebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması oldukça önemlidir. Ancak gıda temini ve yemek hazırlama süreçlerinde karşılaşılan zorluklar ve içinde bulunulan psikolojik süreçler görme engelli bireylerde yeterli ve dengeli beslenmeyi ulaşılması zor bir hedef haline getirebilmekte, yetersiz beslenme veya obezite gibi malnütrisyon ile ilişkili tabloların oluşmasına yol açabilmektedir. Ülkemizde ve farklı coğrafyalarda yapılan çalışmalarda görme engelli bireylerin genellikle sağlıklı beslenme örüntülerine sahip olmadığı ve diyet yoluyla A, C ve E vitamini ile demir, kalsiyum, çinko mineralleri ve diyet lifi için günlük alım önerilerini karşılayamadığı gösterilmiştir. Ayrıca yapılan çeşitli çalışmalarda, neredeyse her üç görme engelli bireyden birinin fazla kilo veya obeziteye sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmasının amacı, çeşitli yaş gruplarındaki görme engelli bireylerde beslenme durumunu etkileyen faktörler ile bu faktörlerin malnütrisyon riski üzerine etkisini inceleyen çalışmaları derlemektir.

Anahtar Kelimeler: Görme Engelli Bireyler, Beslenme Durumu, Malnütrisyon Riski.

Visual impairment is defined as "a significant limitation in vision that can occur due to disease or trauma and cannot be corrected with glasses, medication, or surgical interventions". There are an estimated 30 million individuals with full visual impairment and more than 200 million with moderate or severe visual impairment worldwide. According to the 2022 Turkey Health Survey, the ratio of visually impaired people to the overall population in Turkey is 5.1%. Visual impairment, which affects a large section of the population, causes major changes in social behavior, physical activity, and nutritional status in visually impaired people. It is crucial to provide adequate and balanced nutrition to maintain and improve the health of visually impaired individuals. However, the difficulties encountered in the food supply and meal preparation processes and the psychological processes involved can make adequate and balanced nutrition a difficult goal for visually impaired individuals, and can lead to malnutrition-related conditions such as inadequate nutrition or obesity. Studies conducted in Turkey and in different geographies have shown that visually impaired individuals generally do not have healthy nutritional patterns and cannot meet daily intake recommendations for vitamins A, C and E, iron, calcium, zinc minerals and dietary fiber through diet. In addition, various studies have shown that almost one in three visually impaired individuals is overweight or obese. The purpose of this study is to compile studies examining the factors affecting nutritional status in visually impaired individuals in various age groups and the effects of these factors on the risk of malnutrition.

Key Words: Visually Impaired Individuals, Nutritional Status, Malnutrition Risk.