Migren ile İlişkili Beslenme Faktörleri


Ergan K., Terzi M.

Üsküdar Üniversitesi 1. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi, İstanbul, Türkiye, 24 - 25 Mayıs 2024, ss.24, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.24
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Migren en sık karşılaşılan baş ağrısı türü olup çeşitli çevresel faktörler ve beslenme alış kanlıkları ağrı oluşumunu tetiklemektedir. Bu çalışmada bireylerin yaşam kalitesini bü yük oranda düşüren migren ağrısının beslenme ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Migren ağrısını tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Hormonal değişiklikler, yaş, açlık, stres, iklim değişikliği, madde bağımlılığı gibi faktörlerin dışında beslenmede migren ağı rını tetikleyebilmektedir. Özellikle tramin içeren besinlerin migreni tetiklediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Çikolata, peynir, turunçgiller, alkol, aspartam, monosodyumg lukomat, kafein, yeterli su tüketimi ve düzensiz öğün tüketimi migreni etkileyen beslen meye bağlı faktörler arasında yer almaktadır. Migrenli hastalarda yapılan çalışmalarda obezite prevalansı daha yüksek bulunmaktadır. Adipoz dokudaki artışa bağlı olarak in sülin direnci, proinflamatuarsitokinler, TNF-α, IL-6, IL-1 seviyelerindeki artış migren ağ rılarını tetiklemektedir. Glisemik indeksin migren ağrıları üzerine etkisine yönelik yapılan çalışmalarda düşük glisemik indeksli diyet uygulanan müdahale çalışmalarında atak sıklı ğının etkili olduğu görülmektedir. Benzer şekilde omega-3 yağ ait içeriğinin yüksek olduğu diyetler de migren sıklığının düşürülmesinde etkili bulunmuştur. Kafein ve monosodyum glutamat alımının yüksek olduğu diyetler ise ağrı ve atak sıklığını tetiklemektedir. Bazı besin öğesi eksikliğinin migren ağrıları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Magnezyum takvi yesinin noninflamatuar blokaj, kalsiyum kanal blokajı, NMDA blokajı, nitrik oksit sentezi ve salınım aktivitesi, vasküler ve nöral düzenleme sağlayarak faydalı etki göstermektedir. Migren bireylerin yaşam kalitesini etkileyen en yaygın baş ağrısı türlerinden biridir. Migreni tetikleyen birçok etkenin yanında beslenme alışkanlıkları ve bazı besin öğesi eksiklikleri migren ile ilişkili olarak bulunmuştur. Migren süreci, tetikleyen etmenler ve atak sıklığında rol alan beslenmeye bağlı süreçlere ilişkin mekanizmalar net olarak bilinmemekle beraber çalışmaların gösterdiği bazı besinler bulunmaktadır. Bireylerin yaşam kalitesinin yüksel tilmesi için migren ile ilişkili mekanizmalar ve besinlerle ilişki detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Migren, beslenme, inflamasyon