Dış Kaynak Kullanımının E-Lojistik Faaliyetlerine ve İşletme Performansına Etkileri


Creative Commons License

Sarıcan M. A., Türkmen M.

14. Uluslararası Başkent Sosyal, Beşeri, İdari ve Eğitim Bilimleri Kongresi, Ankara, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2024, ss.1012-1020, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Doi Numarası: 10.30546/19023.978-9952-8541-2-1.2024.2041
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1012-1020
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojinin hızla gelişmesi ve bilginin dijital ortamda stratejik bir değer kazanması, lojistik işlemlerini küresel ölçekte erişilebilir hale getirmiştir. Teknolojik yenilikler ve küreselleşme ile e-ticaret hacmi büyük bir ivme kazanmış, bu durum da lojistik faaliyetlerin artmasına öncülük etmiştir. Bu gelişmeler, lojistik firmalarının ve hizmet alan tüm paydaşların, e-ticaret süreçlerinde e-lojistik çözümlerine yönelmelerine zemin hazırlamıştır. Bu bağlamda lojistik firmaları, e-ticaret uygulamaları üzerinden tüketicilerle daha etkili, hızlı ve kolay bir şekilde bağlantı kurarak işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.

Lojistik yönetiminin temel amaçlarından birisi de firmanın faaliyetlerinin devamlılığının sağlanmasıdır. Bu amaç çerçevesinde lojistik firmaları, belirli alanlarda dış kaynaklardan yararlanmaktadırlar. Bu bağlamda dış kaynak kullanımı, birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Dış kaynak kullanımındaki unsurlar; muhasebe, insan kaynakları, bilişim teknolojileri, satın alma, güvenlik, nakliye ve lojistik gibi operasyonel görevlerden sorumlu iş birimleri şeklindedir. Gerek son zamanlarda artan tüketici bilinci, gerekse dış kaynak kullanımından doğan risklerin neden olduğu maddi kayıplar firmaların dış kaynak kullanımına daha fazla önem vermesini zorunlu hale getirmiştir. Zira günümüzde rekabet, firmalar arasında değil dış kaynak sağlayıcıları arasında yapılır hale gelmiştir. Bu nedenle dış kaynak faaliyetlerinin önemli bir maliyet azaltma kaynağı olarak algılanması ve bir firmanın uzun vadeli kârlılığı için zorunlu bir yaklaşım olduğu ifade edilebilir. Bu nedenle dış kaynak kullanımı etkilerinin değerlendirilmesi lojistik yönetimi için kritik konular haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamında, lojistik yöneticilerine yol gösterebilmek amacıyla e-lojistik uygulamalarında dış kaynak kullanımının alt boyutları ile ele alınarak değerlendirilecek ve firma performansına etkileri incelenecektir. Söz konusu inceleme, literatürdeki dış kaynak kullanımı ve e-lojistiğe yönelik olan çalışmaların irdelenmesi şeklinde yapılacaktır.