Tuzluluk, buğday (Triticum aestivum L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) için yıkıcı etkileri olan en yaygın stres faktörlerinden biridir. Bu çalışmada, WRKY transkripsiyon faktörleriyle ilişkili tuz stresi yanıtının gen ekspresyon analizi ile belirlenmesi amaçlandı. T. aestivum L. cvs. Esperia ve Bezozya ile H. vulgare L. cvs. Lord ve Ramata tohumlarına iki NaCl konsantrasyonu (% 1.0 ve % 2.0) ile 10 gün boyunca tuz stresi uygulandı. % 2.0 NaCl uygulanan tohumlarda çimlenme gözlenmedi. Çalışılan hemen tüm WRKY genleri, kontrol gruplarına kıyasla % 1.0 NaCl stresine yanıt olarak nispeten dirençli ve hassas kültivarlarda sırasıyla yukarı ve aşağı yönde düzenlendi. İncelenen genler arasında, buğdayda nispeten dirençli Esperia kültivarında TaWRKY7, 40, 41, 53, 68, 72 ve 79 genlerinin ekspresyonu indüklendi. Benzer şekilde, arpada nispeten dirençli Lord’da 7 WRKY geni (HvWRKY6, 9, 24, 25, 33, 34, 42) indüklendi. WRKY gen ekspresyon profili açısından, buğdayda TaWRKY7 ve TaWRK72 ile arpada HvWRKY33 genlerinde anlamlı derecede artış saptanması nedeniyle bu genler abiyotik stres yanıtının daha fazla araştırılması için marker genler olarak kullanılabilir. Bu çalışma, Türkiye’de ekimi yapılan buğday ve arpa çeşitlerinde WRKY genleri ve tuz stresi yanıtı arasında bir ilişki sağlaması açısından öncül bir çalışma niteliğindedir.
The salinity is one of most common stress factors with devastating effects for wheat (Triticum aestivumL.) and barley (Hordeum vulgare L). The aim of this study was to determine the salt stress responseassociated with WRKY transcription factors by gene expression analysis. Seeds of T. aestivum L. cvs.Esperia and Bezozya, and H. vulgare L. cvs. Lord and Ramata were subjected to salt stress for 10 dayswith two concentrations of NaCl (1.0 % and 2.0 %). No germination was observed in 2.0 % NaCltreated seeds. Nearly all the WRKY genes studied were upregulated and downregulated in response to1.0 % NaCl stress in relatively resistant and sensitive cultivars in comparison to control sets,respectively. Among the screened genes, the expression of TaWRKY7, 40, 41, 53, 68, 72 and 79 geneswere increased in relatively resistant Esperia cultivar in wheat. Similarly, 7 of WRKY genes (HvWRKY6,9, 24, 25, 33, 34, 42) were upregulated in relatively resistant Lord cultivar in barley. In terms of WRKYgene expression profile, since TaWRKY7 and TaWRK72 in wheat and HvWRKY33 in barley increasedsignificantly, these genes can be used as marker genes for further investigation of abiotic stressresponse. This study is a preliminary study in terms of providing an association between WRKY genesand salinity stress response of wheat and barley breeding cultivars in Turkey.