Probiyotikler İçin Yeni Bir Koruma ve Taşıma Sistemi: Oleojelasyon İşlemi


Creative Commons License

Dursun Saydam D., Varol M. B.

BİLTEK-VIII International Symposium on Current Developments in Science, Technology and Social Sciences, Paris, Fransa, 24 - 26 Ekim 2023, ss.725-730, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Paris
  • Basıldığı Ülke: Fransa
  • Sayfa Sayıları: ss.725-730
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Oleojelasyon işlemi biyoaktif bileşiklerin çevresel ve biyolojik sistemlerin faktörlerine karşı etkili bir şekilde korunması için kullanılan tekniklerden biridir. İşlem sonunda elde edilen oleojel, koruyucu bariyer rolünün yanı sıra bileşiklerin taşınmasını ve raf ömrü ile stabilitelerinin arttırılmasına da olanak sağlamaktadır. Oleojeller temelde sıvı yağ ve bir jelleştirici ajanla birlikte hazırlanmaktadır. Fiziksel olarak yarı katı formdaki oleojelin ağsı yapısı ilgili bileşiği içine hapsetmektedir. Böylece, oluşan enkapsülasyon form doğrudan kullanım veya bir gıdaya entegre edilerek aktive edilebilmektedir. Bu derleme, probiyotik mikroorganizmaların insanlara doğal yollarla ulaşabilmesi, kendine özgü fonksiyon ve biyoyararlılıklarını ortaya koyabilmesi için bu alanda yeni bir enkapsülasyon uygulaması olarak oleojelasyon işleminin detaylarını aktarmayı amaçlamaktadır. Probiyotiklerin gıda içinde ve sindirim sisteminde canlılıklarını koruyabilmeleri hala en kritik sorunu teşkil etmektedir. Gıdaların işlenmesinde ısı uygulamaları, asit-baz ortamı, su aktivitesi değişimi gibi doğal süreçler ile sindirim sistemindeki enzimler, safra tuzları, inhibitör mikroorganizmalar gibi unsurlar probiyotiklerin biyoerişim ve biyoyararlanımlarını etkileyen önemli ögelerdir. Söz konusu sorunları gidermek için oleojelasyon işlemi umut verici ve güvenli bir yaklaşım olarak son yıllarda araştırmalara konu edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Biyoyararlılık, Oleojelasyon, Probiyotik

ABSTRACT

Oleogelation process is one of the techniques used for effective protection of bioactive compounds against factors of environmental and biological systems. In addition to serving as a protective barrier, the oleogel produced at the end of the procedure also transports the compounds, lengthens their shelf life, and improves their stability. Oleogels are basically prepared with oil and a gelling agent. Physically, the reticulated structure of the oleogel in semi-solid form traps the relevant compound inside. Thus, the resulting encapsulated form can be activated by direct use or by integrating into a food. This review aims to convey the details of the oleogelation process as a new encapsulation application in this field so that probiotic microorganisms can naturally reach humans and reveal their unique functions and bioavailability. The ability of probiotics to maintain their viability in food and in the digestive system still poses the most critical problem. Bioaccessibility and bioavailability of probiotics are significantly impacted by natural processes like heat treatments, acid-base environments, and changes in water activity during food processing, and components like enzymes, bile salts, and inhibitor microorganisms in the digestive system. Recent research has looked into the oleogelation process as a potentially safe and promising answer to these problems. Keywords: Bioavailability, Oleogelation, Probiotics